Кризата удари и пчелите
5 posters
Страница 1 от 1
Кризата удари и пчелите
Кризата удари и пчелите,това забелязвам по време на лятото.С две думи в Пазарджишко няма мед или ако има е много малко.В магазинните пити пчели много а мед няма.И при Вас ли е така колеги?Споделете мнението си в този форум и помогнете на колега.Това е Вашият форум, да го направим полезен за всеки.
Поздрави:Админ
Поздрави:Админ
Re: Кризата удари и пчелите
В северозападна Б-я положението е доста различно. Обилна паша имаше до края на Август. Който е целял стоков мед е получил доста. Поздрави.
yuri- Брой мнения : 31
В покрайнините на София тази година беше най-зле за последните 6 години. Просто нямам думи. Отглеждахме си кошерите само за тръпката и някое и друго кило за домашна употреба.
Nike123- Брой мнения : 12
Местожителство : София
Миналата година беше много успешна за мен,ранна паша от акация и рапица,малко липа,слънчоглед,и магарешки бодил и др.Пчелите работиха до късна есен.Дано и тази да е такава.
Цеко Сифоня- Брой мнения : 132
При мен за съжаление, арендаторите не сеят от този страхотен медонос. Надявах, се че скоро и това ще стане, но след тези промени в закона за биогоривата, едва ли ще е скоро.
yuri написа:При мен за съжаление, арендаторите не сеят от този страхотен медонос. Надявах, се че скоро и това ще стане, но след тези промени в закона за биогоривата, едва ли ще е скоро.
Колега, при нас(врачанско) от 2-3 години сеят рапица и мога да кажа, че минусите от нея са повече отколкото плюсовете. Да, медоносна е като разстение, но и силно благоприятства роенето на пчелните семейства. Медът много бързо се захаросва и трябва да се следи медосбора доста изкъсо. Отделно медът от рапица не е подходящ за използване при зазимяването. Не знам дали от препаратите, с които я обработват, но пчелите не го използват през зимата.
Kravoderchenin- Брой мнения : 2
Вярно е, че като паша си има своите специфики и особености, но има и начини всички неудобства да се избегнат. А това си е поне + 10 кг от кошер, а и отлично развитие на семействата за акацията.
Да, за развитието на по-слабите пчелни семейства е като афродозиак, но за останалите им идва малко в повече и води до масово роене.
Kravoderchenin- Брой мнения : 2
Не съм много съгласен колега-при 70 семейства участвали в рапицовата паша ми се роиха 2 и то по моя вина.Kravoderchenin написа:Да, за развитието на по-слабите пчелни семейства е като афродозиак, но за останалите им идва малко в повече и води до масово роене.
И аз споделям мнението на Цеко. Роенето на 200% е КОНТРОЛИРУЕМО. Всичко зависи от знанията на пчеларя и инвентара с който работи.
Едно неудобно офф топик въпросче имам извън темата -да прощава Админа..Защо нямате опция на лични съобщения колега ,това ми навева разни мисли за лицата на хората..не вервам да са ви забранили тука-на всеки може да се пише но не на вас.yuri написа:И аз споделям мнението на Цеко. Роенето на 200% е КОНТРОЛИРУЕМО. Всичко зависи от знанията на пчеларя и инвентара с който работи.
Честно казано не зная. Ще провер дали не е нещо от настройките на профила.
П.п. Вече е оправено.
П.п. Вече е оправено.
И как приключваш годината колега ,доволен ли си ? Ясно е че слаба но все пак има мед ..интересно е да споделиш твоите резултати за многокорпусните,при мене едвам 35-40 от кошер средно макар че не обичам така да ги смятам -на мързеливци мед не приписвам
Да доволен съм. Цифрите и при мен са идентични с твоите, но като се има предвид, че за мен е предимно хоби и на пчелина ходя веднъж месечно. Определено съм доволен.
Разбирам -поредната лоша година е...
Similar topics
» Работа с пчелите през зимата
» Залесяват в Трънско за храна на пчелите
» НОВИЯТ КОШЕР – НОВ ЖИВОТ И ЗА ПЧЕЛИТЕ, И ЗА ПЧЕЛАРЯ!
» Купувам ДБ кошери с пчелите в района на Силистра.
» Високите температури през декември объркаха ли пчелите?
» Залесяват в Трънско за храна на пчелите
» НОВИЯТ КОШЕР – НОВ ЖИВОТ И ЗА ПЧЕЛИТЕ, И ЗА ПЧЕЛАРЯ!
» Купувам ДБ кошери с пчелите в района на Силистра.
» Високите температури през декември объркаха ли пчелите?
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите