Започнахте ли да подхранвате?
3 posters
Страница 1 от 1
Започнахте ли да подхранвате?
Здравейте колеги, стъдовете отминаха и сега както знаете започва подготовката на семейството тоест яйцеснасянето от майката а това ще доведе до опразване на килийките с запечатан мед (ако все още има в предвид големите студове).Ние трябва да се погрижим пчелните семейства да не останат гладни за това Ви питам: Подхранихте ли пчеличките и ако да с какво и колко?
Re: Започнахте ли да подхранвате?
Засега и продължавам Админе ...разпечатвам пити с мед..после давам отпечатките..нататък и тенекии с мед ако се наложи..Дотука -всички семейства са живи и здрави,Господ ще каже нататък как ще е.
Цеко Сифоня- Брой мнения : 132
Join date : 01.04.2011
Re: Започнахте ли да подхранвате?
Вече подхраних с една хубава рецепта обаче резултата ще е ясен поне след 10 дни. Използвах тази извадка като я промених малко. Намерих я някъде в нета ама къде точно не знам. То сега нали пишеш на чичо Гугъл и от там нататък всичко е въпрос на личен избор.
"Хърватските пчелари редовно хранят пчелите през зимата с медено тесто и са много доволни. Когато бях в Загреб, в много пчелини видях силно развити пчелни семейства без никаква следа от диария. Хърватските пчелари приготвят меденото тесто така: сваряват гъст захарен сироп от една част вода и три части захар. Щом сиропът изстине, прибавят 200- 250 г. мед и по 2-3 г. винена киселина (лимонтозу) на килограм сироп. Смесват тестото с 3-4 кг пресята пудра захар, докато престане да се лепи по ръцете. Когато бъде готово тестото, насипват го в ниски буркани от 1 кг, които поставят с отвора надолу под платното над рамките. Това се прави към обед в по- топлите часове на деня. Тъй като тестото е достъпно за пчелите, те го вземат непрекъснато. Един килограм медено тесто е достатъчен за изхранването на средно пчелно семейство за месец. Подхранването на семействата с големи количества медено тесто е много по- практично, отколкото даването на медени питки от по 200-300 г, защото се дава еднократно. Не се тревожат пчелите с отваряне и хранене и се спестява много труд на пчеларя.
1000 милиграма В12 с 1 кг. Мед."
"Хърватските пчелари редовно хранят пчелите през зимата с медено тесто и са много доволни. Когато бях в Загреб, в много пчелини видях силно развити пчелни семейства без никаква следа от диария. Хърватските пчелари приготвят меденото тесто така: сваряват гъст захарен сироп от една част вода и три части захар. Щом сиропът изстине, прибавят 200- 250 г. мед и по 2-3 г. винена киселина (лимонтозу) на килограм сироп. Смесват тестото с 3-4 кг пресята пудра захар, докато престане да се лепи по ръцете. Когато бъде готово тестото, насипват го в ниски буркани от 1 кг, които поставят с отвора надолу под платното над рамките. Това се прави към обед в по- топлите часове на деня. Тъй като тестото е достъпно за пчелите, те го вземат непрекъснато. Един килограм медено тесто е достатъчен за изхранването на средно пчелно семейство за месец. Подхранването на семействата с големи количества медено тесто е много по- практично, отколкото даването на медени питки от по 200-300 г, защото се дава еднократно. Не се тревожат пчелите с отваряне и хранене и се спестява много труд на пчеларя.
1000 милиграма В12 с 1 кг. Мед."
Nike123- Брой мнения : 12
Join date : 04.01.2010
Age : 48
Местожителство : София
РАПИЦА
В Южна България рапицата цъфна вече!!! Колегите с такава паша -нахлупвайте магазините че има семейства които правят подготовка за роене!!!! ( Нещо не ми се отдаде да пусна нова тема ,явно нещо бъркам)
Цеко Сифоня- Брой мнения : 132
Join date : 01.04.2011
Re: Започнахте ли да подхранвате?
Рапицата мина и замина,отиде и акацията и кой хванал-хванал Добивите тази година са по не повече от 10 кг на кошер при мене средно,променливото време и дъждовните дни провокират семействата към роене!!!Засега удържаме положението със смяна на майки и отводки но докога ли..И както винаги бедата не идва сама ..нападнаха ме пчелояди..Някой от колегите не е ли дочул по-ефикасен начин за справяне от патрона с тия гадове?Обърнах и-нета,,,,и нищо.Моля споделете!
Цеко Сифоня- Брой мнения : 132
Join date : 01.04.2011
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|