кой е виновен за изчезването на пчелите и защо това е социален проблем

Go down

кой е виновен за изчезването на пчелите и защо това е социален проблем

Писане  cveti_boikov on Вто Май 31, 2011 3:07 pm

ЕСЕ
Изготвено от
Цветослав Славеев Бойков F49241
Кой е виновен за изчезването на пчелите и защо това е социален проблем ?
Много е относително и точно не може да се определи, защо се наблюдава това явление тъй като причинителите са много на брой . Че наистина се говори за смърт при пчелите не отричам от последната информация която получих, разбрах че доста пчелари в България са засегнати , както и пчелари в страни членки на европейския съюз и Сащ . За да се направи пълно проучване на едно такова явление са необходими науки и технологии пряко свързани с пчеларството .
Пчеларството е сложна наука и много хора не са запознати с точните взаимодействия , които се случват в едно пчелно семейство. Човек се учи от опита и от грешките си , но за да се занимава с пчеларство, е необходимо преди това да се запознае с науката-пчеларство .
И сега да се върнем на въпроса зададен по горе в моето есе : Защо изчезват пчелите ?
Доказано е че радиацията от мобилните телефони убива пчелите .

Според германските учени радиацията от мобилните телефони влияе върху навигационната система на пчелите и им пречи да намерят пътя към кошерите.
Откритието може да обясни загадъчното изчезване на пчели в САЩ, Германия, Швейцария, Испания, Португалия, Италия и Гърция.
Изчезването е започнало миналата есен в САЩ, като вече е засегнало 60 процента от пчелните стопанства по западното крайбрежие и 70 процента по източното. Характерно е, че изчезват пчелите-работнички, като в кошерите остават само кралицата, яйца и някои недоразвити пчели.
Последиците от изчезването на пчелите са стряскащи , защото те опрашват повечето културни растения .Тази хипотеза е доказана чрез опит , когато се взимат две пчелни семейства , като в едното се поставят два мобилни телефона и се включват 15 мин. на ден в продължение на 3 месеца. В семейството с мобилните телефони се наблюдава рязък спад на добив на мед почти на половина , също така много от пчелите работнички изчезват.
Причината за това е радиацията от мобилните телефони която обърква пчелите и те немогат да намерят обратно пътя към своето семейство , след като са излетели навън.Също така медиите ни информират че от Азия е донесен вирус , който също убива пчелите. Това е твърдение на проф. д-р.Янаки Караджов от Националния браншови пчеларски съюз.Според него причините за това са замърсяването с токсини (тежки метали, пестициди,антибиотици и др. ), радионуклиди, различни лъчения от спътници , от мобилните телефони както и гладът , грешките в храненето и отглеждането на пчелите.
Едно голямо международно изследване обаче извежда на преден план и други проблеми. От измиране са застрашени не толкова пчелите, колкото традиционното пчеларство като хоби. Насекомото, символ на старание и плодовитост, няма да изчезне заради огромното си икономическо значение. Затова е вероятно да бъде „оптимизирано” чрез култивация и да се превърне в роб на индустрията с глобално значение, отговарящ за опрашването.
Според немските експерти внезапното опустяване на кошерите е отдавна познат феномен. Пчелите служат вярно на своите кошери до самата си смърт, и когато усетят, че краят им наближава, отлитат от кошера. Тази постъпка освобождава пчелното семейство от труповете и от евентуалните бактерии и микроби. Ако болните насекоми не си отидат, ще изгонят другите пчели от кошера.
Хигиена е много важна за кошерите. Ако в тях има някоя болна пчела, тя може да зарази всички.
Радикалната хигиена е жизненоважна, но затруднява изследователите при проучването на причините за измирането на рояците. Защото много други животни като птици, костенурки или паяци обичат пчелите и през топлите месеци изяждат всеки ден приблизително един милиард, като не оставят трупове, които да бъдат изследвани. Ако някое пчелно семейство се разболее, това означава, че има пробив в хигиената. Всички в кошера са подложени на голям стрес .
Американските учени насочват усилията си към изследване на бактериите, разнасяни от пчелите. Данните обаче са малко, а броят на потенциалните причинители на болести е огромен: вируси, бактерии, гъбички и паразити. Тяхното комбинирано въздействие засега е неизвестно. Към тях трябва да се прибави и причиненият от човека стрес чрез използването на пестициди, аграрни монокултури, променени условия на развъждане, отглеждане и съхранение на пчелните семейства. Пчелите-майки например отдавна се оплождат изкуствено…
Според мен за да се запази съществуването на пчеларството е необходимо да се създаде организация на естествен подбор на пчелните семейства , който да включва техники и съоръжения , които да изключат напълно лечението им с антибиотици и други създадени по изкуствен път средства за тяхното изграждане.
Човекът отглежда пчелите не само заради незаменимите и уникални пчелни продукти, намиращи все по-голямо приложение в различни области. Пчеларството има и голямо значение за съхранение на екологичното равновесие в природата- без опрашване биха загинали голям брой диви и културни ентомофилни растения. И още от факта, че 50 % от годишното производство на пчелен мед е за износ, с ясна тенденция за разширяване на този пазарен дял, сега пчеларството се превръща в атрактивна възможност за добър бизнес. Налице е благоприятна конюнктура за този отрасъл от селското стопанство. Пчеларството твърде динамично се развива през последните няколко години. В периода на предприсъединителната фаза на страната в ЕС и след това конкуренцията ще бъде не толкова драстична, ако пчелните продукти отговарят на съответните стандарти, норми и условия. Като специфичен сектор от животновъдството пчеларството изисква знания и умения от производителя. “Колкото знаеш, толкова можеш”- една максима твърде актуална.
Ето защо пчеларството може да се разгледа като социален проблем , чрез което зависи не само бъдещето на пчеларите , но и балансът хармонията и опазването на околната среда.
cveti_boikov

Брой мнения : 2
Join date : 27.05.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите