Как ще се осигуряваме тази година?

Go down

Как ще се осигуряваме тази година?

Писане  Admin on Пон Апр 11, 2011 4:28 am

ИВАН АЛЕКСАНРОВ, гр. Елин Пелин, Софийско:
«Самоосигуряващо се лице съм - как ще се осигурявам тази година?
Стопанинът пита колко декларации ще трябва да подава и колко пъти

Всички самоосигуряващи се лица, сред които попадат и еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители трябва да са наясно с правилата на Националната агенция по приходите (НАП).
НАП напомня, че освен данъчна декларация, самоосигуряващите се лица
СА ДЛЪЖНИ ДА ПОДАДАТ И ДВЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ДЕКЛАРАЦИИ
за които новорегистриралите се земеделски производители е възможно още да не са разбрали.
Те са:
. Първата е Декларация образец 1, която се подава всеки месец, а втората - Декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация - т.е. до 2 май 2011 година.
От приходната агенция още
НАПОМНЯТ, ЧЕ ЩЕ СЛЕДЯТ ЗА РЕДОВНОСТТА НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ИМА ГЛОБИ
Санкцията за неподадена декларация в срок е от 50 до 500 лева за всеки отделен случай, а при повторно нарушение глобата е от 500 до 2000 лева. (ГФ)
СТОЯН ДАСКАЛОВ ОТ РАЗГРАД:
„Какъв е минималният месечен размер на осигурителния доход на самоосигуряващите се?»

ОТГОВОР:
Този размер е въведен от началото на 2011 година със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и е в зависимост от облагаемия доход за 2009 г. на самоосигуряващи се лица:
Ако годишните им доходи през 2009 г. са били:
. при годишен облагаем доход през 2009 до 5400 лв. (до 450 лева месечно) - минималният осигурителен доход, върху който ще внасят данъци през 2011 г. трябва да бъде 420 лв.;
. при годишен облагаем доход през 2009 г. от 5401 до 6500 лв. - минимален осигурителен доход е 450 лева;
. при годишен облагаем доход от 6501 лв. до 7500 лв. - минималният размер на осигурителния доход ще е 500 лева;
. при годишен облагаем доход над 7500 лв. осигуровки ще се плащат минимум на 550 лева;
. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2009 г., както и за започналите дейност през 2010 г. и 2011 г., е 420 лв.
ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
. Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лева.
. Максималният месечен размер на осигурителния доход е 2000 лева.
Осигурителните вноски се внасят до 10-о число на месеца следващ месеца, за който се отнасят. (ГФ)
Средствата, преведени ви по линия на програмата за селските райони, също са доход, който се облага
За конкретни казуси, които не са им ясни, фермерите, трябва да потърсят експертите от регионалните дирекции на НАП

ВЪПРОС НА ФЕРМЕРА ЙОРДАН ГОСПОДИНОВ ОТ СТАРА ЗАГОРА:
«Облагат ли се с данък средствата, които сме получили по линия на Програмата за развитие на селските райони? Бенефициент съм по мярка 112 на програмата и съм получил помощта през 2010г.»
ОТГОВОРИТЕ...
СПОРЕД ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ":
. Органът, който е компетентен да дава указания относно начина на осчетоводяване и деклариране пред данъчните органи на предоставените кредити и субсидии, на получените помощи по различните линии на подпомагане, и да дава указания за данъчното облагане на приходите, е Националната агенция по приходите и нейните регионални подразделения.
Фермерите трябва да се обръщат към регионалните дирекции на НАП, когато имат нужда от подобна консултация.
СПОРЕД НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ:
. Безвъзмездната финансова помощ (субсидията), която се предоставя по реда на Наредба 9 от 3 април 2008 г. по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 - 2013 г., получена през 2010 г., представлява облагаем доход за физическите лица - земеделски производители и подлежи на общо облагане и деклариране в годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
Според специалистите аргументите за това са, че помощта не е посочена като необлагаем доход нито в ЗДДФЛ, нито в друг закон. А освобождаването на един доход от облагане представлява данъчно облекчение, което съгласно Конституцията на Република България трябва изрично да е регламентирано в закон.
ЕДНО ПОЯСНЕНИЕ ЗА ВАС:
. След отпадане на данъчното облекчение по чл. 13, ал. 3 от ЗДДФЛ, в сила от 01.01.2010 г., не съществува възможност за освобождаване на получената субсидия от облагане, независимо от факта, че физическото лице е регистрирано като земеделски производител - съгласно чл. 9, ал. 1, т. 1 от цитираната по-горе наредба.
----------
КАК ЩЕ СТАВА
. Финансиране по мярка 112 се допуска, когато лицата са регистрирани като земеделски производители.
. Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
- с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;
- с 40 на сто за доходи от дейността на физическите лица за производство на преработени или непреработени продукти от селско стопанство (включително от продажба на произведена декоративна растителност). (ГФ)

КОМЕНТАР НА РЕДАКТОРА

Обещават нещо ново за 2012 г., но... ще видим

Един от вариантите, който може да проработи, но чак през 2012 г. за данъчното облагане на земеделските производители, е техният облагаем доход да се намалява с 90 на сто, ако са физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители.
Стана ясно вече, че ще се прави нов проектозакон за изменение и допълнение на закона за данъците върху доходите на физическите лица, чийто текстове ще засегнат именно сега валидните разпоредби на чл. 29 от ЗДДФЛ.
Сред новите мотиви за това са и данните на Евростат, според които средната рентабилност за 2009 г. в земеделието в някои години е минус 10-12 на сто, а дори и да е плюс, земеделците пак стават преобложени.
ЩЕ СЕ ТЪРСИ МОДЕЛА ДАНЪКЪТ ДА Е ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА, А НЕ ВЪРХУ ДОХОДА
Целта ще бъде те да плащат данък върху печалбата, а не върху доходите си, но формулата за това тепърва ще бъде мислена.
Има дори предложения да се въведе счетоводство за земеделските производители, които нямат регистрирани фирми, или автоматично да бъдат преобразувани в еднолични търговци.
Но при положение, че земеделието е единствената дейност в ЕС, която може да бъде упражнявана без фирма, е възможно да се види какъв е моделът и в други европейски държави.
ЕДНО СА ОБЕЩАНИЯТА, ДРУГО СА ДЕЛАТА
Дали за 2011 г. данъчната основа ще стане 10 на сто от оборота на земеделските производители-физически лица, което може да се смята за реален размер на печалбата в земеделското производство, ще видим.
Защото едно е обещаването, особено в изборна година, друго е даването. (
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 56
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя http://www.pchelite.eu

Върнете се в началото Go down

към темата

Писане  Цеко Сифоня on Сря Май 25, 2011 6:13 am

Никак Админе ,не моем да се осигуряваме,караме на самотек...И тия постановки са пълна глупост според мен.

Цеко Сифоня

Брой мнения : 132
Join date : 01.04.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите