Пчеларите в България се готвят за протест

Go down

Пчеларите в България се готвят за протест

Писане  Admin on Нед Сеп 16, 2012 4:53 am

Пчеларите в България заплашват с протест, ако държавата не предвиди в програма на ЕС за следващия програмен период до 2020-а година субсидиране на пчелните семейства, съобщи БНР.

От Столичния браншови пчеларски съюз оценяват паричната помощ по програма “де минимис”, която Министерството на земеделието и храните и ДФ “Земеделие” отпускат заради големия брой загинали пчелни семейства през изминалата зима, но според председателя на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов от парите са се възползвали много малка част от земеделските производители.

От сдружението настояват за държавно субсидиране за пчелоопрашване, което ще помогне пчеларството у нас да се развива много по-добре.

“В Програма 2020 за Общата селскостопанска политика на страните от ЕС дочувам, че не е залегнало това наше искане, а именно, за всички страни да има залегнал такъв параграф, държавите, по свое усмотрение, да дават държавна помощ на пчелни семейства.”

Искането е от няколко години и е особено важно за пчеларите в България, които са решили да излязат на протест, ако то не бъде изпълнено. От браншовия пчеларски съюз, казаха, че предстои ново покачване на цените на меда и препоръчаха то да не бъде драстично.agro.bg
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 56
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя http://www.pchelite.eu

Върнете се в началото Go down

Re: Пчеларите в България се готвят за протест

Писане  Цеко Сифоня on Нед Сеп 16, 2012 7:46 pm

Стига да не остане в сферата на мечтите това е добро начинание ...Дали аз съм най-големия песимист или някой го е грижа за пчелаството като отрасъл но не вярвам да се стигне до организирани действия-иначе съм ЗА! cheers То не бяха програми и кьорфишеци ....и всичко в крайна сметка е в ущърб на пчеларството -определени хора се домогват до средствата от ЕС и направиха палати.Не им искам парите -да разрешат свободно да си продаваме меда свободно,с тези постановки за 40% процента от продукцията и едва ли не да ни задължават да си даваме меда на определени фирми.За държавно субсидиране за опрашване според мен не трябва да се претендира има райони където не се садят медоноси и няма големи площи с трайни насаждения-това може да стане с лична уговорка между двете страни.

Цеко Сифоня

Брой мнения : 132
Join date : 01.04.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите