С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ И ПРОПОЛИС СРЕЩУ ГРИПА

Go down

С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ И ПРОПОЛИС СРЕЩУ ГРИПА

Писане  Admin on Пет Ное 06, 2009 9:39 pm

За противомикробните свойства на прополиса е известно следното: Има изразен бактерициден /убиващ микробите/ и бактериостатичен /спиращ развитието на микробите/ ефект спрямо много патогенни бактерии и Mycobacterium tuberculosis. Бактериите не се адаптират към него. Не е токсичен. Не уврежда нормалната чревна флора. Не се развива дисбактериоза. Увеличава противомикробната активност на някои антибиотици. Съхранявани при нормални условия прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност в продължение на 3-4 години. Антибактерийните вещества са термостабилни и практически устойчиви на високи температури.

Противогъбичното /антимикотичното/ действие на прополиса (пчелния клей) е силно изразено спрямо много низши гъби, които причиняват заболявания по кожата и окосмените части на тялото на човека. Особено изразено е действието спрямо поражения на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния канал причинявани от Candida щамовете. Ефективна концентрация е 0.01%.

Противовирусен ефект на прополиса (пчелния клей) е доказан по отношение на Virus influenzae, вируса на херпеса, вируси, които причиняват заболявания по растенията. Много интересни са наблюденията, които правят д-р Стоймир Младенов и др. автори при лечение на пациенти по повод на различни заболявания с пчелни продукти по време на грипни епидемии. Така например, д-р Младенов съобщава само за 4 заболели от грип от 590 болни, лекувани с пчелни продукти по време на грипна епидемия в гр. Варна през 1989 г., когато заболяват над 70% от населението на града.

Антипротозойните свойства на спиртните разтвори на прополиса (пчелния клей) се запазват до 0.25% разтвор. При водните разтвори този процент е 4%.

Руски и румънски специалисти доказват профилактични и лечебни качества на прополиса (пчелния клей) при лъчеви и рентгенови увреждания след вътрешно приемане на спиртен екстракт или локални апликации.

Съществуват научни изследвания, които доказват противораковото и противотуморното действие на прополиса.

Какви още въздействия оказва прополисът върху организма? Обезболяващо дори в ниски концентрации от 0.25% спиртен разтвор. Ефектът настъпва 5-10 мин. след прилагането и продължава около 1 час. Противосърбежно. Противовъзпалително. Анаболен ефект. Подобрява изчистването и заздравяването на рани. Особено демонстративно е това при обработка на тежки декубитални рани след хирургична обработка. Настъпва бързо изчистване на раните с намаляване на ексудацията и поява на свежи гранулации които постепенно изпълват раневия дефект и предотвратяват развитието на сепсис. В последствие се образува зряла съединителна тъкан в мястото на некротизиралата тъкан. Мобилизира защитните сили на много органи и системи, подобрява имунитета, кръвотворенето, апетита, диурезата, оказва хипотензивно и антисклеротично действие. Много демонстративен е обезболяващият и лечебният ефект на прополиса (пчелния клей) при лечение на парадонтози, гингивити и други патологични състояния на венците и зъбите.

Прополис (пчелен клей) може да се прилага в различна форма. Подробно за това можете да научите от книгата на д-р Стоймир Младенов и инж. Миленко Радославович “ Апитерапия. Лечение с пчелни продукти и основи на пчеларството”, издателство “Земиздат”, София 1999, ISBN 954-05-0383-3. Най-широко разпространение е получил 30% спиртен екстракт, който дава възможност да се приготвят по-ниски концентрации прополисо-водно-спиртни емулсии за вътрешно и локално приложение
Свойства на пчелното млечице

Противомикробни:

- Streptococcus aureus

- Streptococcus haemoliticus

- Staphilococcus

- Corinelocterium difteriae

- Tripanozoma kruci – сънна болест

- Micobacterium tuberculosis -

Антивирусни:

- Virus influenzаe - грип

Антипротозойни:

- Infusoria

- Amoeba - дизентерия

- Paramecium cauditum

Пчелното млечице като хранително и профилактично средство

Представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество. Съдържа необходимите за нормално съществуване елементи.

Усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

Фармакологична активност на пчелното млечице

Доказано е активното влияние на пчелното млечице върху обмяната на веществата, регулацията на ЦНС и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, увеличава масата на тялото, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Увеличава еритроцитите, ретикулоцитите и хемоглобина в кръвта. Способства за изработване на надбъбречния хормон адреналин. При системно приемане на пчелно млечице се наблюдава регулиране на обмяната на веществата, съкратителната способност на сърдечния мускул, разширяване на коронарните съдове и гладката мускулатура на бронхите. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. оказва влияние върху ендокринната система, половата фригидност, лактацията и дълголетието.
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 56
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя http://www.pchelite.eu

Върнете се в началото Go down

Re: С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ И ПРОПОЛИС СРЕЩУ ГРИПА

Писане  Nike123 on Пон Яну 04, 2010 7:46 am

Искам да попитам някой знае ли как се съхранява пчелно млечице и как се приготвя за консумация и как се консумира.

Nike123

Брой мнения : 12
Join date : 04.01.2010
Age : 42
Местожителство : София

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите