ДВУГОДИШЕН ЦИКЪЛ В РАЗВИТИЕТО НА ПЧЕЛИНА

Go down

ДВУГОДИШЕН ЦИКЪЛ В РАЗВИТИЕТО НА ПЧЕЛИНА

Писане  Admin on Пон Апр 11, 2011 4:21 am

Възможности
ДВУГОДИШЕН ЦИКЪЛ В РАЗВИТИЕТО НА ПЧЕЛИНА
За получаването на ранни плодни майки има много подводни камъни
В. Кривчиков, превод от „Пасека Росии”
Един от най-важните стремежи на пчеларя е бързото увеличаване на количеството на пчелните семейства на неговия пчелин. Как може да бъде постигната тази задача?
Предлагам, на пръв поглед, много просто решение, но за неговото реализиране пчеларят трябва да овладее отглеждането на пчелни майки, да направи присадки за нуклеуса на две рамки.
В първата година от цикъла задачата на пчеларя е да пристъпи колкото е възможно по-рано към отглеждането на майки и получаването на оплодени майки в клетки. Във въпроса за получаването на ранни плодни майки има много подводни камъни. Това са и внезапните застудявания, и ветровете, и други фактори, възпрепятстващи постигането на успехи. Но най-трудният фактор е наличието на полово съзряли търтеи на собствения пчелин. Ако съседите пчелари са докарали пчелни пакети от необходимата порода като правило, там има и полово съзрели търтеи. Тогава може да се пристъпи към отглеждането на майки по-рано от обикновено.
И така, получени са първите оплодени майки. Обикновено пчеларите постепенно подсилвайки тези отводки ги довеждат по сила до пчелно семейство. Но какво е качеството на тези отводки? Ще могат ли тези пчели нормално да работят на главната паша? Моят 25-годишен опит на работа с пчелите говори, че отводките това не са семейства. И за да могат отводките с максимална полза за пчеларя да използват пашата, те се нуждаят от опит, какъвто не притежават, имат само генетична памет, която не винаги работи така, както му се иска на пчеларя.
Ако на пчелинът има 20 семейства, то отводки могат да бъдат направени не от всички, тъй като 2/3 от пчелните семейства на пчелина не са достатъчно силни. Това се отнася за пчелини, където не са взети мерки за повишаване на качеството на пчелните семейства. В резултат могат да бъдат създадени около 10 работещи отводки.
Сега идва най-интересното. Започваме да разделяме силните семейства, които по това време са достигнали сила от 6 и повече рамки с пило. При създаване на семейство по метода „за половин лято” в половинката без пчелна майка поставяме сандъчето с оплодената майка, отваряйки преградата на страничната повърхност на сандъчето на 1 см. Пчелите постепенно се обединяват и, след около три дни, майката излиза през отвора от сандъчето и започва да работи в семейството. В резултат се получават две пълноценни семейства. Това е като биологична клетка, разделена наполовина. Семействата, разделени по този начин на две идентични половинки, са като един организъм, който притежава опит за работа на пашата от предишната година. Младата майка в една от половините след три денонощия работи в семейство, където има пчели от всички възрасти. Тя веднага увеличава максимално яйцеснасянето. И като правило, изпреварва старата майка.
В резултат са получени 20 семейства, равноценни по сила, от 10-те силни и останалите 10 слаби. Слабите пчелни семейства може да се обединят по време на пашата, ако пчеларят иска да има добри добиви. Или, мислейки за бъдещето, да се направят още няколко отводки преди зимата.
При положителни резултати и нормално развитие на пчелите, при добра поддържаща паша може да се разделят още един път онези половини, които са достигнали 6 и повече рамки с пило.
В крайна сметка, може да се зазимят от тридесет до четиредест семейства и няколко отводки – от пет до десет. През следващата година започваме да разделяме силните семейства по-рано, отколкото предишната година, без да чакаме облитането на майките в нуклеусите. А в разделените за „половин лято” половини без майка поставяме презимувалите отводки, които преди това се поставят на две рамки в сандъчето.
В същото време, изхождайки от силата на семействата, продължаваме да формираме отводки в сандъчета. И докато майките в новообразуваните сандъчета се облитат, разделените на половината на лятото се развиват и по-рано от предходната година са готови за породното разделяне.
Благодарение на този метод може съществено да се увеличи количеството пчелни семейства на любителския пчелин и то доста бързо. Но резултат ще се почуства тогава, когато има възможност за придобиване на неоплодени майки с добро качество, или да се вземат ларви за майчино възпитание от пчелари, които се занимават с майкопроизводство.
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 56
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя http://www.pchelite.eu

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите